1. Afstuderen met vlag en wimpel

Van 5 t/m 16 juli 2017 floreerde in de Grote Kerk te Zwolle mijn eindexamenexpositie 'Iets er Tussenin'. Wat: een zelf geïllustreerd, autobiografisch magazine over gender identiteit. Binnen no time stroomde de bestellijst van het magazine vol.

Een jaar lang heb ik keihard gewerkt aan mijn afstuderen. Het schrijven van een scriptie en het tekenen en vormgeven van mijn eigen stripboek, waren de twee vereisten om mijn academietijd af te sluiten. Als kers op de taart eindigde dit proces met de Artez Finals Expo in de Grote Kerk te Zwolle. Tijdens deze eindexamenexpositie was mijn werk grofweg een maand lang te zien in de kerk. Hier kon ik met tevredenheid terugkijken op alles wat ik had bereikt in deze stressvolle doch leerzame periode.

 

Mijn werk werd met enthousiasme ontvangen door diegenen die even de tijd namen om het te lezen. De meeste dagen was ik zelf ook aanwezig tijdens de Expo, waardoor ik met verschillende mensen het gesprek kon aangegaan over mijn werk. Interessant om te zien was de diversiteit in meningen en opvattingen omtrent gender in het algemeen; veel mensen verlieten mijn expositie met meer kennis over het onderwerp dan dat ze binnen waren gekomen. Een enkeling stelde meer diepere vragen: "...maar wat is iets ertussenin nou echt?"


Al met al heeft de eindexamenexpositie voor een succesvol einde van mijn schoolcarrière gezorgd. Mijn magazine werd goed ontvangen - en ook goed verkocht. Tevens was dit het startschot van mijn professionele carrière, want vanaf dat moment was ik officieel geen student meer. Het ZZP'er-schap kon eindelijk beginnen! Met de verkoop van mijn magazine, het bezoeken van beurzen en events en het mezelf profileren als professioneel beeldend kunstenaar bereid ik mezelf voor op mijn volgende stap: het maken van een nieuw stripboek.