5. De jaren '90 stijl van mijn artwork

Kenmerkend aan mijn artwork is de jaren '90 stijl. Wat die stijl nu precies is, wat de échte jaren '9o stijl was en hoe zich deze stijl gevormd heeft in mijn werk, is fascinerend.

 

 Als kind al was ik ontzettend gefascineerd door alles dat met cartoons, tekeningen en strips te maken had. Mijn favoriete pyjama was bedrukt met tekenfilmfiguren en als ik gedurende de dag niet aan de buis gekluisterd naar Cartoon Network of Nickelodeon aan het kijken was, was ik wel mijn eigen stripalbum aan het tekenen. Ik had nooit kunnen bedenken dat deze passie voor tekeningen ooit zou uitgroeien tot mijn professionele beroep. - Ik worstelde namelijk nogal met mijn skills. (Lees daar meer over in De vorming van Vick.)

Ik kan me goed herinneren dat ik buitengewoon geïntrigeerd was door hoe de tekenaars van de 90’s cartoon Ren and Stimpy  (zie links) zoveel details wisten toe te voegen aan dramatische close-ups van hun personages. Ik vond het prachtig om de koppen van deze getekende hond en kat in volle glorie te mogen bewonderen op de kleine beeldbuis van mijn ouders. Neusharen, puistjes, oorsmeer, snot, spuug; niks ontbrak aan deze over gedramatiseerde prenten.  

 

Deze prenten heb ik gedurende mijn hele tekencarrière als inspiratie gebruikt. Ik haalde inspiratie uit de absurditeit van de cartoons van toen en gebruikte wat ik er gaaf aan vond. Ook tekenfilms die minder theatraal maar net zo goed waren, fungeerden als de bodem van vele tekeningen van vandaag de dag. De meeslepende tiener/puber cartoon As told by Ginger, waarin de makers gekozen hebben voor een basisschool/middelbare school setting, besprak onderwerpen waar veel jonge kinderen mee te maken hebben gehad. Ook taboes. Naast vriendjes, verliefdheden of kattenkwaad, werden onderwerpen als scheiding, dood en ouderlijke tekorten op een laagdrempelige manier naar kindertaal vertaald. Dit maakte dat ik als jong kind de diversiteit van het medium animatie/cartoon ontdekte. Dat het niet alleen een kunstvorm was, maar ook een effectief communicatiemiddel.

 

Met een mogelijke striptekencarrière aan de horizon wist ik als kind al snel dat, als ik als tekenaar wilde doorbreken, ik veel van mijn tijd moest spenderen aan tekenen. Gelukkig had ik dat. Tijd én goeie inspiratiebronnen. Elke aflevering CatDogMy life as a teenage robotCow and Chicken en The Rugrats die ik gekeken heb hebben elk op eigen wijze bijgedragen aan de tekenstijl die ik gedurende mijn leven ontwikkeld heb.