7. Think outside the 'boks'

Begin dit jaar kreeg ik de kans om twee van mijn grote passies - striptekenen en vechtsport - binnen één project te combineren. Tabonon, de vechtsportschool waar ik regelmatig train, vroeg mij of ik een strip wilde maken over mijn ervaring binnen de sportschool voor hun 15-jarig jubileum. Natuurlijk kwamen er gelijk allemaal ideeën naar boven. Maar de uitdaging was om juist één ervaring te verbeelden waar de meeste sporters zich in konden herkennen.

 

Mijn ontwerpproces begon met veel nadenkwerk en brainstormen. Er waren uiteraard een aantal factoren die mij vanaf het begin af aan opvielen aan de sportschool. Deze wilde ik graag in mijn strip terug laten komen omdat die voor mijn gevoel de sfeer het beste definieerden. Hierbij moest ik vooral denken aan de diversiteit en de openheid van de sportschool. De slogan ‘Vechtsport voor iedereen’ is duidelijk terug te zien aan de manier hoe dit bedrijf wordt beheerd. Als sporter voelde ik me gelijk op mijn gemak tijdens de kickboks/boks-trainingen door het goeie contact met de trainers en je mede sporters. En de koffie en thee achteraf waren altijd een leuke bijkomstigheid!

 

Het moment om aan het tekenen te slaan (badump-tsss) begon aan te breken. Met de strakke deadline in gedachte begon ik aan het schetsproces. De strip was namelijk bedoeld voor het bewaaralbum ter ere van het 15-jarig jubileum. Het werk moest dus op tijd klaar zijn! 

Ik heb eerst de tijd genomen om een database aan referentiemateriaal samen te stellen om het tekenwerk te vergemakkelijken. De sportschool volledig uit mijn hoofd tekenen was namelijk onbegonnen werk. Ik probeerde zoveel mogelijk details van de inrichting te verwerken in mijn tekeningen. Het interieur van de getekende sportschool moest net zo uniek zijn als dat van de werkelijke sportschool.  

 

Met alle getekende elementen op hun plaats begon ik aan het inkten; een handeling die vroeg om een zeer vaste hand. Terugkijkend was het niet altijd handig om eerst te sporten en dáárna te gaan inkten, want de vermoeide spieren in mijn hand waren vervolgens niet instaat om ook nog een kroontjespen vast te houden.

 

Na het inkten koos ik een kleurenpalet dat overeenkomstig was met wat ik wekelijks in de sportschool zag: blauw, rood en bruintinten, tegen diepzwart en wit. Het kleuren, dat altijd één van mijn favoriete onderdelen van het maakproces is, neemt ook de meeste tijd in beslag. Dus toen ik in de laatste fase van dit project zat en nog vele vierkante centimeters aan witte vlakken moest inkleuren, heb ik vele dagen thuis achter het bureau gespendeerd. Enkel en alleen om mijn strip van kleur te voorzien.

 

Een paar dagen (lees: uren) voordat de strip aangeleverd moest worden was het klaar! Ik contacteerde mijn contactpersoon en ze was erg benieuwd naar het behaalde resultaat. Met de afgewerkte bestanden ge-WeTransferred kon ik mijn normale trainings-routine weer oppakken. Naar een maand gebikkeld te hebben snakte ik ernaar weer los te gaan in de sportschool.

 

De strip werd goed ontvangen. Zowel trainers als sporters konden iets van zichzelf terugzien in de personages. Mijn werk werd niet alleen gedrukt in het bewaarboek maar werd ook als poster afgedrukt om in de sportschool te hangen! De strip is te vinden in mijn Showcase. Zelf ook benieuwd naar het resultaat, of interesse in een gratis proeflesje? Kom eens kijken bij Tabonon aan de Florisstraat 2, 8022 AD Zwolle of kijk op de website tabonon.nl